maanantai 25. huhtikuuta 2011

Jyväleipä

Olen jotenkin taas hurahtanut leivontaan ja varsinkin leivän tekemiseen. Yksi erityisen motivoivista syistä on se että täällä leipä on suhteellisen kallista - varsinkin semmoinen josta me pidämme eli monivilja. Niinpä saalistelin sitten arkistojen kätköistä tämän jyväleivän ohjeen ja täytyy sanoa että en ollut muistanut kuinka hyvää omatekemä leipä oikein onkaan :)

Jyväleipä

5 dl maitoa, vettä tai piimää
30 g tuoretta hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 -2 tl suolaa
1 rkl siirapia
1 dl jyviä, siemeniä
(1 dl kaurahiutaleita)
10 - 12 dl hiivaleipäjauhoja / kokojyväjauhoja
1/2 dl sulatettua margariinia tai öljyä

Lämmitä neste hiivalle sopivaksi (kädenlämpöinen normihiivalle, reilusti lämmin kuivahiivalle). Lisää lämpimään nesteeseen hiiva, suola, siirappi, siemenet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja anna seisoskella lämpimässä n. 10 minuuttia. Neste muutuu selkeästi tukevammaksi hiivan ansiosta. Lisää loput jauhot osissa, alusta ja lisää öljy/margariini. Itse jätän taikinan tahmean oloiseksi sillä olen huomannut että jos vaivaan sen sormista irtoavaksi tulee leivästä turhan tiivistä.
Anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 30 - 45 min) kaikessa rauhassa.
Vaivaa taikina nopeasti jauhotetulla alustalla poistaaksesi ilmakuplat. Muotoile haluamasi mallisiksi ja kokoisiksi leiviksi (itse teen kaksi pötkylää joista syntyy muhevan ranskanleivän kokoisia leipiä uunissa). Kohota taas rauhassa lämpimässä pulleiksi (n. 15 - 30 min), viiltele pinta ja voitele vedellä rapsakan kuoren aikaansaamiseksi.
Paista 200 asteessan. 45 minuuttia
Jäähdytä ilman liinaa - kuori säilyy rapsakkana!

Meillä mieskin sanoi että onpas tämä..onpas tämä ihan kuin kaupasta ostettua...Olikait siinä kohteliaisuus jossain ... ;)

ps. jos joku tunnistaa ohjeen omakseen tai tietää mistä ohje löytyy niin kerrothan reilusti, itse olen sen aikoinaan kirjannut pieneen muistikirjaani katsomatta tarkemmin mistä sen otin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti