Momothan ovat taikinanyyttejä (engl. dumplings), jotka joko höyrytetään tai paistetaan öljyssä. Samanlaisia löytyy eri mallisina varmasti pitkin Aasiaa, mutta nämä paikalliset ovat joko puolikuita tai sitten pieniä hassuja pyörylöitä. Momoilla on täällä kultti- ja kulttuuriruoan maine, nepalilaiset syövät niitä lähes päivittäin jolleivat syö dhaal bhaatia (riisiä, linssikastiketta ja kasviksia). Mieheni söisi molempia mainittuja ruokia vaikka joka päivä kaksin käsin, mutta tuo ylenmääräinen riisin syönti ei oikein minulle sovi - eikä hänellekään. Itse jaksoin tuota dhaal bhaatia kaksi viikkoa putkeen jonka jälkeen luovutin kun alkoi tuntua että tulee korvista ja pelkkä tuoksukin aiheutti pahoinvoinnin aallon - ei siis "makeaa" mahantäydeltä ...
Vähän kyllä hirvitti kun olemme miehemme kanssa ainoat tässä huushollissa jotka eivät momoja osaa valmistaa suoralta kädeltä - sukulaisilta momojen teko onnistuu kyllä, onhan kyseessä jokaiselle tuttu juttu, vähän niinkuin meillä karjalanpiirakat (ja samalla tavalla, jos niitä ei kotona tehdä usein niin mitenkäs niitä osaisi tehdä?). Yritin vihjailla että vähän voisin ottaa sukulaisilta apuja ja esimerkkiä vastaan lähinnä teknisesti, mutta löysin itseni kuitenkin ihan yksikseni momotaikinan ja täytteen edestä. Mies tsemppasi kyllä vieressä parhaansa mukaan mutta kun eivät kuulema sormet taivu ihan momojen tekemiseen (lue: kun en mie osaa niin..) jäi tuki ja kannustus siis henkiselle tolalle. Kuulema momot eivät näyttäneet siltä miltä kaupasta ostetut mutta kovasti hän niitä silti ihaili... heh.
Momojen valmistukseen löytyy ohjeita netistä jos sun vaikka kuin monta, videoita Youtubesta tuli kateltua toisella silmällä mutta totesin että parempi vaan lähteä itse yrittämään ja kun on kerran eka kerta niin paljon saa anteeksi ;) Tässä siis ohjetta niille jotka saattavat aiheesta kiinnostua. Määrästä tulee ainakin 50 momoa riippuen tietenkin koosta. Täytteenä on meillä jauhettua vesipuhvelia eli tämä on nyt lihansyöjien versio. Kasvisversioon siis voi käyttää mitä tahansa kasviksia mielensä mukaan - muistathan tehdä kasviksista pientä kuutiota tai suikaletta, tarkoitus on että täyte kypsyy samalla kuin takinakin. Mausteet ovat alkuperäisen ohjeen mukaan mutta niitähän voi sitten oman maun mukaan muutella ;) (kuvat puuttuvat sillä eihän meidän kamerassa sitten akkua ollut edellisen keikan jäljiltä lainkaan... seuraavalta kerralta sitten paikataan.. siihen asti kuva siis googletettu)
Momo taikina:
750 g jauhoja (vehnäjauhot on paras vaihtoehto)
1 rkl öljyä
250 g vettä
ripaus suolaa
* Yhdistä aineet kulhossa ja vaivaa taikinaa kunnes on silkoista eikä tartu enää käteen. Jauhoja voi lisätä tarvittaessa tai vähentää, riippuu jauhojen koostumuksesta.
* Peitä liinalla ja anna tasaantua n. puoli tuntia
* Vaivaa taikinaa pöydällä ennen kuin aloitat momojen tekemisen.
(kuva otettu Googlesta; www.tasteoftibet.net/momo.html)
Momojen täyte:
600 g jauhelihaa
125 g kuutioitua sipulia
125 g hienonnettua korianteria
1 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1/2 tl Szhechwan pippuria (chiliä tai vastaavaa)
1/2 tl kurkumaa
1 tl kuminaa (jeeraa)
1 tl kuivattua korianteria
1 tl musta pippuria rouheena
3 tuoretta chilipippuria hienonnettuna (voi jättää myös pois)
2 rkl (kirkastettua) voita
Suolaa maun mukaan
* Sekoita täytteen ainekset yhteen ja anna seisoa jääkaapissa maustumassa puolisen tuntia tai enemmän.
Momojen tekeminen:
* Vaivaa taikinaa työpöydällä ennen aloittamista
* Ota taikinasta osa, kaulitse se mahdollisimman ohueksi levyksi ja ota juomalasilla taikinasta pyörylöitä.
* Nappaa pyörylä vasempaan kämmeneen ja ota täytettä teelusikallinen. Aseta täyte keskelle taikinapyörylää ja nappaa kääntää taikina puoliksi (puolikuuksi).
* Nyt sitten se kinkkisin vaihe; tarkoitus on että oikean käden sormilla nypistelet nyt takinan reunat yhteen tiiviisti ja nätisti - tämä on tärkeä vaihe, ei niinkään ulkonäöllisesti vaan että taikinanyytti pysyy kiinni höyrytyksen ajan. Taikina on ohutta joten varo ettei tässä vaiheessa nyytti repeä!
* Huom! Taikina kuivahtaa aika nopsaan eli kannattaa olla ripeä. Taikinanyyttejä EI kannata laittaa kostutetun kankaan alle sillä ne alkavat turvota ja taikina muuttuu tahmeaksi käsitellä nimimerkillä pitihän sitäkin kokeilla.
* Aseta taikinanyytit lävikköön kuumenevan veden ylle kattilaan rypytetty reuna ylöspäin - huom! vesi ei saa koskettaa kiehuessaan nyyttejä. Ja sitten kansi päälle. Nyytit ovat yleensä valmiita (näin tuoreina) 10-15 minuutin kunnon höyrytyksen jälkeen!
Itse en ole suuri momojen ystävä ollut sillä takinakuori on yleensä ollut aivan liian paksu minun makuuni mutta näistä tuli yllättävän hyviä. Ulkonäöllisesti momoillani ei nyt kyllä voitettu momojen missikisoja kuten kuvassa olevilla mutta hälläköväliä - pääasia että maistuvat hyvältä ;)
Momoja voi syödä joko alkuperäisen nepalilaisen tomaattikastikkeen (achar) kera, tzatzikin (tai nepalilaisittain raitan) tai vaikkapa chilikastikkeen kera, ihan miten kukakin tykkää. Mie söin ihan perinteisen sweet chili saucen ja ketsupin kera - ei huono;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti